tot jan 2024: iconen tentoonstelling in de kerk

In de Oudkatholieke kerk te IJmuiden zijn iconen tentoongesteld van Corrie Woudenberg uit Twisk. Ze volgde lessen bij Simon Koopman in Venhuizen en noemt het “schrijven” in plaats van schilderen, omdat iconen de woorden uit de heilige schrift weergeven. Ze vertelt hierover:

“Iconen schrijven is mijn passie waarin ik mijn rust vind. De kwaliteiten van iconen leer je kennen door alle kenmerken te zien. Hierdoor voel je de verschillende kwaliteiten aan waarbij steeds een bepaalde stap uitgevoerd wordt. Iedere stap heeft in zich wat nodig is voor de volgende stap, iedere kwaliteit leidt naar een volgende kwaliteit”.

De eerste stap is het paneel, vaak met linnen bedekt waarop met houtskool de schets wordt aangebracht. Corrie: “Je begint met de aardkleur oker, want alles komt uit de aarde voort. Daarna wordt het bladgoud voor de aureool aangebracht, dat goddelijk hemels licht symboliseert.  De laatste stap zijn de ogen. Daar begin je niet zomaar aan. Via de ogen maak je contact met de persoon op de icoon.”

De iconen zijn de hele advent en kersttijd te bezichtigen tijdens kerkopenstelling, iedere zaterdag tussen 14 en 16 uur. Toegang is vrij.