Paastijd 2024: iconen tentoonstelling in de kerk

T/m zondag 5 mei, de dag waarop de Christenen in de Oosterse kerken Pasen vieren, zijn in de Oudkatholieke kerk te IJmuiden iconen te zien van Corrie Woudenberg uit Twisk. De tentoonstelling wordt afgesloten met een optreden van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor, in de kerkdienst op zondag 5 mei om 10:00 uur. Het koor zingt de gezangen van het Orthodoxe Paasfeest.

Over Corrie Woudenberg: Ze volgde lessen bij Simon Koopman in Venhuizen en noemt het “schrijven” in plaats van schilderen, omdat iconen de woorden uit de heilige schrift weergeven. Ze vertelt hierover:

“Iconen schrijven is mijn passie waarin ik mijn rust vind. De kwaliteiten van iconen leer je kennen door alle kenmerken te zien. Hierdoor voel je de verschillende kwaliteiten aan waarbij steeds een bepaalde stap uitgevoerd wordt. Iedere stap heeft in zich wat nodig is voor de volgende stap, iedere kwaliteit leidt naar een volgende kwaliteit”.

De eerste stap is het paneel, vaak met linnen bedekt waarop met houtskool de schets wordt aangebracht. Corrie: “Je begint met de aardkleur oker, want alles komt uit de aarde voort. Daarna wordt het bladgoud voor de aureool aangebracht, dat goddelijk hemels licht symboliseert.  De laatste stap zijn de ogen. Daar begin je niet zomaar aan. Via de ogen maak je contact met de persoon op de icoon.”

De iconen zijn gedurende Vasten- en Paastijd te bezichtigen tijdens kerkopenstelling, iedere zaterdag tussen 14 en 16 uur. En bij de wekelijkse eucharistievieringen op zondag om 10:00 uur en op woensdag om 9:30 uur. Toegang is vrij.