14 okt 2023 – 21 jan 2024 Tentoonstelling katholiek erfgoed: Fashion for God

MUSEUM CATHARIJNECONVENT – UTRECHT

Heb je je ooit afgevraagd waarom wij oud-katholieken roze koorkappen gebruiken of wat de oorsprong is van onze felkleurige kerkgewaden? Het antwoord krijg je dit najaar tijdens de expositie ‘Fashion for God’. In Museum Catharijneconvent te Utrecht wordt van 14 oktober tot 21 januari oud-katholiek erfgoed tentoongesteld.

Aan de basis van de tentoonstelling staat het promotieonderzoek van onze conservator oud-katholiek erfgoed, Richard de Beer. Hij verdiepte zich in de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse schuilkerken begin zeventiende eeuw en ontdekte hoe dure baljurken in kerkelijke gewaden veranderden en hoe liefde voor God en mode bij elkaar kwamen. (zie ook de aankondiging over de lezing die Richard de Beer op woensdag 4 oktober in onze kerk geeft)  

Meer over de tentoonstelling is te lezen op de website van Museum Catharijneconvent

Rondleiding

Dit najaar is hoe dan ook een prachtige gelegenheid om ons historisch erfgoed te zien stralen. Dat kan ook samen met kerkgenoten, vrienden of familie. Je kunt nu al een rondleiding boeken bij het Catharijneconvent. Voor alle oud-katholieken volgt een speciale actie; hierover meer in de nieuwsbrief van de landelijke kerk.

De culturele commissie van onze parochie wil graag een gezamenlijk bezoek aan deze tentoonstelling organiseren. We mogen dan ook de voorwerpen bekijken uit onze kerk, die in het Catharijneconvent worden bewaard. Volgende keer meer hierover, als de speciale actie bekend is.