4 okt: ‘Kerkgewaden in de verdrukking 1580-1650′

OK KERK IJMUIDEN / DE BOLDER 19:30 u – lezing door Dr. Richard de Beer, consulent/conservator oud-katholiek erfgoed bij Museum Catharijneconvent Utrecht. Dr. de Beer vertelt ons over ‘Kerkgewaden in de verdrukking –  Paramenten in de Republiek als dragers van identiteit, 1580-1650’. Het is de vrucht van zijn studie naar religieuze gewaden die (met name) in oud-katholieke context zijn bewaard. Hij biedt een  verfrissende (en ondanks de titel beslist geen “stoffige”) kijk op de roerige periode van beeldenstorm en reformatie, in de geschiedenis van de Nederlandse katholieken. Hij laat daarbij veel illustraties zien op beeldscherm en een aantal antieke kazuifels uit de collectie van onze eigen parochie.

aanvang van de lezing: 19:30 uur

locatie: Oud-Katholieke kerk IJmuiden, Kon. Wilhelminakade 117

De Universiteit Utrecht schreef bij zijn promotie op 9 juni j.l. over zijn proefschrift

“Katholieken werden naar de marge van de samenleving verdreven en hun kerken kwamen in handen van de protestanten. Pas in de loop van de zeventiende eeuw ontstonden er schuilkerken, gebouwen die katholieken heimelijk gebruikten als kerk. Toch begonnen ze al aan het einde van de zestiende eeuw met het opnieuw samenbrengen van kerkinventarissen en basale garderobes met geredde en nieuwe kerkgewaden.

In zijn proefschrift vraagt De Beer zich af hoe de katholieken vormgaven aan de nieuwe collecties: hoe werden de vormgeving en symboliek in kerkgewaden toegepast, om het verleden van de kerk te bevestigen, maar ook om de kerk van binnenuit te vernieuwen?

Aan de hand van de unieke collectie kerkelijk textiel van Museum Catharijneconvent en collecties van enkele oud-katholieke kerken in ons land, gecombineerd met archiefonderzoek, literatuurstudie en onderzoek in contemporaine bronnen, schrijft De Beer een nieuw verhaal over identiteit en verdrukking.”

adres van De Bolder: Bloemstraat 124 te IJmuiden