Hoe is het christendom naar onze land gekomen en hoe is de kerk in Nederland ontstaan?
Uiteraard is het niet helemaal precies bekend hoe het christelijk geloof naar het huidige Noord-Holland is gekomen, maar volgens de traditie werd omstreeks het jaar 690 het christendom door de heilige Willibrordus en zijn leerlingen de heilige Engelmundus en de heilige Adelbertus naar onze streken gebracht.
Terwijl Willibrordus verder door het land reisde, in Friesland als zendeling werkte en later in Utrecht de eerste Nederlandse bisschopszetel stichtte, bleven Engelmundus en Adelbertus in onze streken. Engelmundus leeft voort als patroonheilige van de oudste kerk van Velsen (in het huidige Velsen-Zuid, een van de alleroudste kerkjes in onze provincie), van de Rooms-Katholieke kerk van Driehuis en van de oudere Oud-Katholieke parochie in IJmuiden (gesticht 1888). Adelbertus vestigde zich in het huidige Egmond en werd later de patroonheilige van de Benedictijnenabdij die als nieuwe stichting tot op de dag van vandaag bestaat. Ook herinneren een naar hem genoemde bron en een akker aan deze voor Noord-Holland belangrijke heilige.
Gedurende de Middeleeuwen kende deze streek een bloeiend religieus leven en waren er in o.a. Egmond, Heiloo, Beverwijk en Velsen belangrijke bedevaartsplaatsen. Daar herdachten de mensen de lokale heiligen en zochten genezing en bezinning bij gewijde bronnen. De abdij van Egmond was in de Middeleeuwen gedurende lange tijd een belangrijk kerkelijk centrum.
Aan het einde van de 16de eeuw werd de openbare uitoefening van de katholieke eredienst verboden, omdat in Holland de lokale overheden in veel dorpen en steden de hervorming volgden. Dit lot deelden de katholieken met andere niet-calvinistische gelovigen, zoals de lutheranen en de doopsgezinden.